یکی از مسائلی که ممکن است در طول کار با نجهیزات کنترلی و ابزاردقیق با آن مواجه شویم، بحث ضد انفجار بودن این تجهیزات بسته به محل نصب آنهاست. این اطلاعات معمولا روی پلاک تجهیز لحاظ می گردند که از آن با عنوان ‘’Ex Marking’’ نام برده می شود. ایجاد آرک (جرقه) در اثر سوئیچینگ، صاعقه، نوسان ولتاژ و یا خطای ارت فالت در تجهیزات الکتریکال در طول بهره برداری امری محتمل و اجتناب ناپذیر است. لذا در محیط هایی که سوخت (ماده آتش زا) وجود دارد، نصب و استفاده از این نوع تجهیزات می بایست تحت استاندارد های ضد انفجار نظیر IECEX و یا ATEX انجام پذیرد. تجهیزات ضد انفجار تحت استاندارد های مذکور به دو دسته کلی Ex d (Flameproof / Explosion proof) و یا Ex i (Intrinsically Safe) تقسیم م شوند.
در تجهیزات با استاندارد Ex d امکان وجود جرقه و آزاد شدن انرژی وجود دارد، اما بدنه تجهیز به گونه ای طراحی شده است که نسبت به محیط ایزوله بوده و هیچگونه انرژی در زمان ایجاد آرک از آن خارج نخواهد شد. در نجهیزات با استاندارد Ex i اما امکان ایجاد جرقه و آزاد شدن انرژی وجود ندارد. علت این مهم نیز کاهش سطح ولتاژ و جریان و بطور کلی توان تجهیز در طراحی است. لذا به این تجهیزات به اصطلاح ذاتا ایمن نیز می گویند. گاهی اوقات نیز بنا به وجود حساسیت های احتمالی از دو روش فوق به طور همزمان یا Combination استفاده می نمایند.
مورد مهمی که می بایست در نظر داشت، محیط های که خطر انفجار در آنها وجود دارد (Hazardous Area) بسته به نوع ماده سوختنی و میزان استمرار آن در محیط، مورد بررسی و دسته بندی قرار می گیرند. این محیط ها را به طور کلی به سه دسته تقسیم بندی می نمایند.
Zone 0 (ماده سوختنی در آن به طور مستمر و طولانی مدت وجود دارد)
Zone 1 (ماده سوختنی در به طور متناوب وجود دارد)
Zone 2 (ماده سوختنی در آن وجود ندارد و با به ندرت و اتفاقی وجود دارد)
و اما در پاسخ به سوال Ex i یا Ex d ؟ چرا باید اهمیت دهیم؟
درZone های 1 و 2 میتوان از تجهیزات Ex d و یا Ex i استفاده نمود، اما در Zone 1 تنها تجهیزات با استاندارد ضد انفجار Ex i قابل نصب و بهره برداری است.
شرکت ایساتیس فرآیند ابزار بنا به سابقه خود در صنایع ، تجهیزات ابزاردقیق ضد انفجار را بصورت تحویل فوری از موجودی انبار و یا سفارش خارجی تامین می نماید.