سنسور دما
نوامبر 18, 2018پروتکل Fieldbus
دسامبر 10, 2018
بررسی و مقایسه پروتکل های HART و Fieldbus در صنعت
به منظور ارتباط بخش های مختلف یک سیستم صنعتی شامل تجهیزات فیلد (Field Instruments)، سیستم های کنترلی (PLC-DCS ) ، عملگرها و سایر اجزای سیستمهای اتوماسیون صنعتی از پروتکل های صنعتی استفاده می گردد.
پروتکل های صنعتی در واقع قوانین و مقرراتی هستند که زمینه ارتباط تجهیزات صنعتی را با استفاده از سیگنال های آنالوگ و دیجیتال فراهم می کنند.
پروتکل HART :
یکی از رایج ترین پروتکل های صنعتی در صنایع کشورمان، پروتکل HART می باشد. کلمه HART مخفف عبارت Highway Addressable Remote Transducer می باشد که به معنای ایجاد مسیر های آدرس پذیر (تفکیک شده) بین ترانسدیوسر (ترانسمیتر) های موجود در فیلد و سیستم کنترل می باشد.
مکانیزم عملکرد این پروتکل به این صورت است که علاوه بر اینکه اطلاعات فیلد (دما ، فشار، وزن، فلو، لرزش، سرعت، رطوبت، فاصله و …) از طریق یک زوج سیم با ولتاژ DC و جریان آنالوگ 4-20 میلی آمپر منتقل می گردد، یک سیگنال دیجیتال با دامنه 0.5 میلی آمپر و در فرکانس 1200 (یک دیجیتال) و 2200 هرتز (صفر دیجیتال) روی سیگنال آنالوگ سوار می شود.
این سیگنال دیجیتال اطلاعات ثانویه شامل مشخصات فنی تجهیزات، کالیبراسیون ، پیکربندی، خطا های احتمالی و … را انتقال می دهد. ایجاد این مسیر ارتباطی بین اجزای فیلد با یکدیگر و با سیستم کنترل، باعث می شود پایداری (Stability) به میزان قابل توجهی بالا رفته و نیاز کمتری به دخالت کاربر باشد.
ارتباطات دیجیتال در پروتکل HART از نوع Request /Reply می باشند.
در این حالت سیستم کنترل مرکزی در فواصل زمانی برنامه ریزی مشخص، طی درخواستی ، اطلاعات مورد نیاز از فیلد را اخذ نموده و در صورت نیاز تغییراتی را در پیکربندی و کالیبراسیون ترانسمیتر های موجود در فیلد ایجاد می نماید. حداکثر تعداد Field Device هایی که تحت پروتکل HART قادر به برقراری ارتباط هستند 15 تجهیز می باشد که البته این ارتباط می بایست از نوع Multi-Drop می باشد.
یکی از بارزترین مزایای پروتکلHART قابلیت توسعه مرحله به مرحله و اتصال جزیزه ای با سیستمهای اتوماسیون قدیمی است که بوسیله سیگنال استاندارد صنعتی آنالوگ ۲۰-۴ میلی آمپر اداره میشوند.
در این حالت امکان ارسال دادههای دیجیتال بوسیله زوج سیم طراحی و نصب شده از قبل فراهم بوده و حتی نیازی به تغییر Wiring را نیز نخواهیم داشت.